КП "Спецжитлофонд"Київська міська державна адміністрація

Київська міська державна адміністрація

Департамент будівництва та житлового забезпечення КП «Спецжитлофонд»

Відділ продажу:
(044) 392 11 22
04071, м. Київ, вул. Оболонська, 34

Експерти очікують нове подорожчання квартир у київських новобудовах

Експерти прогнозують, що цього року розрив у цінах між старими і новими квартирами ще більше скоротиться.

У 2016 році житло на первинному ринку продовжує дорожчати — у забудовників просто не залишилося можливості утримувати колишні розцінки, адже дорожчає все, починаючи від будматеріалів та енергоресурсів і закінчуючи робочою силою.

Експерти прогнозують, що цього року розрив у цінах між старими і новими квартирами ще більше скоротиться.

За підсумками минулого року кількість угод скоротилася до 7,7 тис. Для порівняння: у 2014 році, який експерти також називали кризовим, ріелтори уклали 13,4 тис. угод. Найбільше просіли продажі на первинному ринку — до 3,5 тис. (позаторік – 7,8 тис.). Вторинка постраждала набагато менше: нові квартири придбали 4,1 тис. киян, тоді як у 2014 році — 5,6 тис.

Ця тенденція не дивує експертів. “В умовах нестабільної фінансової ситуації в країні інвестиції в споруджувані об’єкти стають вкрай ризикованими. Ми вже спостерігаємо перенесення термінів здачі в експлуатацію деяких об’єктів навіть у великих забудовників. Не виключено, що в цьому році подібне стане масовим явищем”, — розповів аналітик компанії SV Development Сергій Костецький.

Тому, припускає експерт, в нинішньому році громадяни будуть покращувати свої житлові умови, підшукуючи варіанти, перш за все, на вторинному ринку.

За даними ІАП “Столична нерухомість”, в грудні 2015 році середня вартість виставлених на продаж на вторинному ринку квартир склала 34,9 тис. грн/кв. м (або $1483). Це на 25,7% дорожче, ніж в 2014 році. Але в доларах ціни продовжують падати. За рік вони просіли на 15,5%.

Новобудови в гривні дорожчали швидше вторинки. Забудовники підняли ціни на 31,3%. У підсумку середня вартість квадратного метра на первинному ринку станом на грудень 2015 року сягнула 22,7 тис. грн.